Trapp

3 tips når du skal velge trapp til ditt hjem

1. Følg din egen smak

Interiør er forankret i trender, som igjen speiler tiden vi lever i. Disse tendensene endrer seg med jevne mellomrom, men noe som aldri går av moten er din egen smak. Husk at dette er et valg du skal leve lenge med, så ved å følge din egen smak får du en trapp og et hjem du garantert vil trives med. Det kan være lurt å ta en tur innom et trappestudio for å få inspirasjon og å prøvegå ulike typer trapper.

2. Tenk holdbarhet

Uansett hvilken trapp du velger, er det viktig å ha i bakhodet at en trapp er noe man ikke skifter ut med det første. Tenk holdbarhet, og velg materialer som varer lenge. Har du for eksempel barn eller hund er det lurt å velge en hard tresort som eik i trinnene. Da forlenger du trappens levetid.

3. Utnytt plassen under trappen

Behov for oppbevaring er noe de fleste kjenner på i hverdagen. Det kan derfor være lurt å tenke igjennom hvordan du ønsker å bruke plassen under trappen. 

Hvordan velge riktig trapp til ditt hjem

Trappen er boligens største møbel og en viktig stemningsskaper i rommet. Her er noen nyttige tips på veien mot trappen som passer for deg.

Mange tenker kanskje først og fremst på trappen som et nødvendig element i boliger med flere etasjer, men en trapp er også en viktig forlengelse av boligens interiør og arkitektur. Ta deg god tid ved valg av trapp. Det finnes en rekke muligheter på markedet, og sannsynligheten er stor for å finne trappen som kler akkurat din stil.
BILDE: Modellen Orion Glass med LED-lys er med på å sette tonen for hele boligen.

Personlig tilpasning

Ønsker du deg et harmonisk interiør, eller foretrekker du kontraster? Har du en myk eller stram stil? Tenk nøye gjennom hvilket uttrykk du ønsker å fremheve i boligen når du velger trapp.

Oppnå en fin og rolig helhet ved å matche treverket i trappen med treverk på møbler og gulv, eller skap spennende kontraster ved å kombinere ulike materialer, farger og finisher. En trapp med trinn, rekkverk og øvrige elementer i samme type treverk vil gi et lunt og tidløst uttrykk, mens trapper med innslag av glass og metall vil kle en mer minimalistisk stil.

Uansett hvilken stil du velger - basis, tradisjon, klassisk eller moderne, kan trappene fås som ulike typer. De to hovedtypene er rett trapp og svingtrapp. En mellomting er repostrapp, som er to rette trapper satt sammen med et repos - en trappeavsats -mellom. Svingtrappene og repostrappene kan både være 90-graders og 180-graders.
BILDE: Modellen Saksi Glass her med hvitmalt stålvanger, men fargen på stålvanger og trinn leveres etter ditt ønske.

Materialer og overflater i trapp

Trapper brukes flittig og utsettes daglig for slitasje. Furu er et mykt treslag og krever mer vedlikehold enn hardere tresorter som eik og ask. Velger du en hard tresort i trinn, håndlist og stolpe forlenger du trappens levetid, og møbelet vil holde seg pent lenger.

En trapp i naturlig treverk er et tidløst, varig og vanlig valg. Har du tregulv, vil en trapp i samme tresort bidra til et sømløst og rolig interiør. Ønsker du å spille på kontraster derimot, kan en lys trapp mot et mørkt gulv skape et spennende spill i rommet.

Overflatebehandlinger er effektive virkemidler for å tilpasse trappen til dine omgivelser. I et hjem med lyse vegger vil en hvit trapp fremstå mindre dominerende, på samme måte som en mørk trapp i samme interiør vil trekke oppmerksomheten mot møbelet. Elementer i glass gir et luftig preg, mens innslag av metall drar møbelet over i en mer moderne retning.
BILDE: Modellen Sirius Stål er en noe utradisjonell trapp, hvor trappen kan leveres uten vanger og trinn direkte festet i vegg som gir et blikkfang.

Utforming av trappen - og hva med belysning?

Skal du ha åpne eller tette trinn? Fordelen med åpne trinn er at trappen fremstår mindre kompakt i rommet. Med barnesikringslist under hvert trinn er en åpen løsning også et sikkert valg.

Fordelen med tette trinn er at du enklere kan bruke rommet under trappen til oppbevaring – en effektiv måte å utnytte kvadratmeterne på.

Et blokktrinn kan være en fin markering av trappeinngangen ved at det første trinnet strekker seg utenfor vangen. Visuelt vil det gi en fin markør i rommet, samtidig som man enkelt ser hvor trappen starter. Avhengig av om trappen er frittstående eller står langs en vegg, vil trinnet strekke seg ut på én eller to sider.

Et returgelender er en fin avslutning på trappen, samtidig som det dekker for åpningen ned mot etasjen under. Returgelender er gelenderet som omslutter trappehullet i øvre etasje. Et returgelender vil kunne tilpasses uttrykket du har valgt på resten av trappen.

Belysning under eller oppå trinnene gjør trappen enkel og sikker å gå i, også i mørke omgivelser. Lyset vil i tillegg bidra til en lun atmosfære i resten av rommet. Ved bruk av LED-pærer behøver du heller ikke være redd for oppheting eller behov for flittig utskiftning av lys.
BILDE: Modellen Prisma V1 som en rett-trapp.. Rekkverk i glass og midtstilt underliggende Z-stålvange gir et luftig inntrykk. LED-lys under trinn.

Bod under trappa?

Det fins flere måter å utnytte plassen under trappa på. Har du en tett trapp kan du bruke plassen til oppbevaring. Det blir aldri nok oppbevaring eller garderobeplass kan det føles ut som, i en hektisk hverdag.
BILDE: Dersom man velger tett trapp kan man også få oppbevaringsløsning under trappen. Vegger og dører behandles i din ønsket farge.Her er vist med modellen Nordisk Glass

Trapperommet avgjør mye

Selv om valgene er mange når det gjelder materialer, overflater og muligheter for personlig tilpasning, er det noen ting som gjerne ikke lar seg endre. Trapperommet er et eksempel på det, og det er utformingen av trapperommet som avgjør hvilken trapp du trenger og kan ha. For eksempel om du kan ha rett trapp eller svingtrapp. For den som bygger nytt eller restaurerer et hus, er det derfor lurt å planlegge trappeløsningen tidlig i byggeprosessen, slik at det settes av nok plass til den trappen man har mest lyst på.

Er du sent ute, trenger ikke det å bety at løpet er kjørt. En trapp som er avbildet som rett trapp i katalogen eller på nettsiden, kan i de aller fleste tilfellene også leveres som svingtrapp eller repostrapp - og omvendt. Det er ikke nødvendigvis noen grunn til å fortvile, altså.
BILDE: Ikke alle trapper passer inn i alle trapperom, men farge og stil kan alltid velge selv, her ser du modellen Bølge. 

Trapp er et skreddersydd møbel

Arealmessig er det 90-graders svingtrapp som tar minst plass, og det er kanskje grunnen til at den trappetypen er bestselgeren. Hos Hustrapp/Mestertrapp kan de for eksempel opplyse om at halvparten av trappene som selges, er 90-graders svingtrapp. Videre at ca. 80% av det resterende er 180-graders svingtrapp. Av det totale volumet selgers ca. 10-15% med rette trapper.
BILDE: Modellen Nordisk Stål som repostrapp som er trappeformen som krever mest plass. Modellen avbildet med beiset eik og sortmalt stålrekkverk.